Tinkleur is de natuurlijke kleur van ijzer of gietijzer

Grepen tinkleur ijzerDe tinkleur is natuurlijke kleur van het ijzer of gietijzer met karakter voor een landelijk, scandinavisch of industrieel interieur. De kleur heeft een stoere en natuurlijke uitstraling en bestaat uiteraard al zo lang als het bestaan van ijzer. Blank ijzer dat schoongemaakt is van roestvorming laat zijn eigen kluer goed zien. Met veel zorg worden de tinkleurige producten afgewerkt met een coating om te zorgen dat deze niet makkelijk kan roesten bij toepassing binnen het interieur. De kleur kan, afhankelijk van het type ijzer, het proces en de afwerking, verschillende structuren en tinten hebben. Door de stoere en natuurlijke kleur kan het interieurbeslag toegepast worden in bijna elke stijl en in bijna elk interieur. IJzer en zeker gietijzer heeft de eigenschap te kunnen roesten. De coating is bedoeld voor normaal binnengebruik en is niet bestand tegen weersinvloeden buiten en een voxchtige omgeving.

Tinkleur als kleur in een industrieel, natuurlijk of scandinavisch interieur

Greep industrieel tinkleurBij een scandinavisch en natuurlijk interieur komt het ijzer of gietijzer goed tot zijn recht. Wat tegenwoordig roestkleurig beslag is op bijvoorbeeld oude boerderijen, is vaak ooit begonnen als blank ijzer met hetzelfde uiterlijk als het tinkleurig beslag op onze site. Indien roestvorming geen probleem is, kan het beslag ook buiten gebruikt worden en ontstaat op het (giet-)ijzer langzaam een steeds mooiere kleur roest. In vochtige ruimtes is het, indien roestvorming niet wenselijk is (en dat is het meestal niet als er geen roestkleurig beslag wordt gekozen), van belang dat er geen of nauwelijks condensvorming kan plaatsvinden op het beslag aangezien dat de kans op roestvorming groot maakt.

Naast de scandinavische toepassing kan de afwerking roest ook perfect gebruikt worden in een industrieel interieur. De stoere kleur kan goed gecombineerd worden met ruw, vergrijsd hout of op bijvoorbeeld staal. In principe past de tinkleur goed bij nagenoeg elke kleur. De neutrale kleur grijs geeft weinig beperkingen in de kleurencombinaties.

In een modern interieur kan bijvoorbeeld op witte frontjes van een keuken een stoere, moderne stijl neergezet worden. Op klassieke meubelen worden al eeuwen ijzeren producten gebruikt waarbij een natuurlijke tinkleur een logisch gevolg zou kunnen zijn.

Toepassing van tinkleur binnen, in vochtige ruimtes en buiten

Tinkleurige deurkruk industrieelZoals eerder al vermeld, is de coating voor binnen bedoeld en minder geschikt voor vochtige ruimtes en buiten. Mocht de afwerklaag iets schraler worden, dan kan er relatief éénvoudig een nieuwe transparante coating overheen gezet worden. Dit kan ook met een standaard transparante lak. Bij buitengebruik is het onvermijdelijk dat de producten roesten en ook in een vochtige omgeving is de kans groter op roestvorming. Op korte termijn hoeft dit functioneel geen probleem te zijn. De ijzeren producten roesten niet zomaar weg. Wel kunnen er, zeker indien er regen of vocht langs kan lopen, roestdruppels en strepen ontstaan onder het product. Als het onderliggende materiaal hier niet voor geschikt is door textuur of kleur, dan raden we het gebruik van roestkleurige producten af.