Keukengrepen of keukenknoppen kiezen

klassieke komgreep op keukenWanneer u een nieuwe keuken koopt of laat maken, dan is het logisch en verstandig vooraf al na te denken welke knoppen of grepen u wilt toepassen op uw keuken. Bij het kiezen van de keuken wordt er vaak in eerste instantie gekeken naar de indeling van de keuken, de stijl van de keuken en het plaatsen van de gewenste apparatuur. Na het kiezen van de keuken wordt er in de praktijk als laatste vaak nog "even" gekeken naar de toe te passen grepen of knoppen. Bij keukens bepalen de grepen of knoppen echter uiteindelijk voor een groot deel het uiterlijk en hoewel dit later nog aan te passen is, is het raadzaam hier toch de tijd voor te nemen en het standaard aanbod van de keukenleverancier te vergelijken met het beschikbare keukenbeslag op bijvoorbeeld Binnendeurbeslag.nl. Ditzelfde geldt voor het opknappen van een bestaande keuken.

Metaal grijze keuken- en meubelknoppenOm de zoektocht naar het juiste keukenbeslag gestructureerd aan te pakken, raden we aan eerst goed te kijken naar de stijl van de keuken. Is de keuken klassiek, dan is het de meest logische keuze om brons antieke, messing polijst of zilver antieke keukenknoppen of keukengrepen toe te passen. Bij een landelijke of industriële keuken zijn de kleuren grijs metaal/tinkleur, roest en vooral zwart een voor de hand liggende keuze. Bij moderne keukens wordt er vaak gekozen voor geborsteld RVS, blinkend nikkel of blinkend chroom (bijpassend bij de apparatuur of de kraan). Bij het opknappen van een betaande keuken kan het juist meer effect geven als bij een moderne keuken een klassieke of landelijke kleur en/of stijl wordt gekozen en andersom kan bij een landelijke of klassieke keuken juist een moderne greep of knop gekozen worden om de verandering zo groot mogelijk te maken en de keuken zo goed mogelijk aan te passen aan de stijl van de woning of de eigen smaak.

Gietijzeren keuken- of meubelgreep in roestkleurAls de kleur en stijl gekozen zijn, dan is het belangrijk te kijken of de voorkeur uitgaat naar een knop of een greep. Een knop is subtieler, maar een greep geeft meer grip. Ook een combinatie van knoppen op deurtjes en en grepen lades is mogelijk. Bij het renoveren van een bestaande keuken kan in de meeste gevallen het beste gekeken worden naar de huidige knoppen of grepen. Knoppen zijn makkelijk direct te vervangen door de oude eraf te schroeven en de nieuwe erop te zetten (in sommige gevallen dient het gat van 4,5mm naar 6,5mm opgeboord te worden, maar vaak past het in één keer). Hoewel bij brede lades gekozen zou kunnen worden voor 2 knoppen, raden we toch aan één knop in het midden te gebruiken om de lade recht/parallel open te kunnne trekken.

Bij grepen is het belangrijk dat de boormaat hetzelfde is als de huidige grepen: al decenia lang zijn er standaard boormaten van 64mm, 96mm, 128mm, 160mm en 192mm (en minder voorkomend 32mm en 110mm). Grotere boormaten kunnen wel afwijken en in dat geval is de keuze vaak klein. In het geval van grepen die aan de voorkant geschroefd zijn, is het raadzaam een greep te kiezen die de huidige gaatjes afdekt. Als de frontjes van de keuken overgeschilderd of overgespoten gaan worden, dan is het uiteraard mogelijk de huidige gaatjes te dichten en nieuwe gaten te boren waardoor de keuze volledig vrij is.

Voor iedere stijl en voor iedere keuken is er op Binnendeurbeslag.nl de juiste greep of knop te vinden. Mocht u vragen of advies nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes met uw zoektocht.

Koop keukenbeslag op Binnendeurbeslag.nl