Meubelen en meubelbeslag

Greep brons antiek trekker

 

 

 

Geschiedenis

Meubelen zijn eigenlijk al sinds de oertijd in gebruik waar men het zich net iets comfortabeler maakte met simpele hulpmiddelen om bijvoorbeeld op te zitten. De oudste meubelen die zijn teruggevonden, komen echter "pas" uit het oude Egypte (in de periode rond 3300 voor Christus tot 332 voor Christus). Mooie en rijk versierde exemplaren van o.a. stoelen en bankjes zijn bewaard gebleven omdat deze meegegeven werden in de graven. De meubels uit het Oude Griekenland zijn met name bekend door de gedetaileerde afbeeldingen op reliëfs en vazen. Waar deze meubelen in het begin met name functioneel waren en spaarzaam werden toegepast, werden met de opkomst van Filosofie (of wijsbegeerte) naast beperkt gedecoreerde, functionele meubelen zoals bankjes en stoelen, ook meer decoratieve meubelen en meubelen met een sociale functie zoals het dagbed in huis geplaatst. Ook kisten werden meer toegepast in een meer practische en beperkt gedecoreerde vorm.


Veel meubelen uit het Oude Rome waren gebaseerd op de Griekse meubelen (of eigenlijk op de Etruskische meubelen welke op de Griekse meubelen waren gebaseerd) zoals bankjes, ligbedden en kisten. Ook zware tafels met grove verhoudingen worden toegepast welke ook gebaseerd zijn op de Etruskische variant. Aan het einde van de Griekse Oudheid worden de meubelen in het Oude Rome ook beinvloed vanuit het Oude Griekenland en krijgen worden de meubelen fijner en beter in verhouding uitgevoerd. Door het verdwijnen van het Romeinse rijk in het westen van het huidige Europa, verdwenen ook de elegante en rijk gedecoreerde meubelen en maakte ze plaats voor plompe, zware meubelen. De meubelen uit de Middeleeuwen (ongeveer van einde vijfde/begin zesde eeuw tot eind vijftiende/begin zestiende eeuw) zijn overigens nagenoeg allemaal verloren gegaan en we kennen ze dan ook met name van afbeeldingen.

klassieke sleutelplaat schild

Meubelbeslag

Sinds de Middeleeuwen wordt op meubelen al functioneel en decoratief meubelbeslag toegepast. Waar klapstoeltjes in de oudheid al scharnierde, werden scharnieren later ook toegepast op deksels van kisten en deuren. Ook knoppen en grepen komt men al tegen op kisten, kasten en schrijftafels en sloten voor het afsluiten van de deurtjes en lades. Echt antiek meubelbeslag uit de oudheid of de middeleeuwen hebben we helaas niet binnen ons assortiment, echter is er wel meubelbeslag in verschillende stijlen te vinden op Binnendeurbeslag.nl.

Speun scharnier traditioneel

Het opknappen of restaureren van een oud meubel is een dankbare klus. Om een meubel goed af te werken, is het juiste, klassieke meubelbeslag onmisbaar. O.a. klassieke sleutelplaten, sleutels, grepen en knoppen voor de restauratie of het herstellen van een meubel, zijn te vinden op Binnendeurbeslag.nl. Mocht u een onderdeel missen welke u niet op de site kunt terugvinden, dan kunnen we u mogelijk alsnog helpen. In dat geval kunt u een email sturen met een foto van het odnerdeel dat u zoekt zodat wij gericht kunnen kijken of het mogelijk is het specifieke beslag of een zo goed mogelijk lijkend onderdeel te leveren.Koop meubelbeslag op Binnendeurbeslag.nl